19 Αυγούστου 2014

Ιπτάμενο υποβρύχιο, ένα Σοβιετικό project που όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ

Οι εικόνες που βλέπετε δημιουργήθηκαν με βάση ένα 3D μοντέλο από ένα μοναδικό Σοβιετικό σχέδιο που είχε τεθεί προς έγκριση το 1934. Η ιδέα ήταν του Boris Ushakov που ήταν φοιτητής σε σχολή ναυπηγών μηχανολόγων.


Το αντικείμενο των μελετών του ήταν ένα όχημα το οποίο θα πετούσε, αλλά θα μπορούσε και να καταδυθεί κάτω από το νερό. Τον Απρίλιο του 1936 το σχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, η οποία είδε πως το όχημα άξιζε περαιτέρω διερεύνηση. Ο Boris Ushakov δούλεψε πάνω στο project αυτό ως μηχανικός και στρατιωτικός τεχνικός, για έναν χρόνο ( 1937 – 1938 ).

Το όνομα του σκάφους θα ήταν, πιο άλλο από το… “Flying Submarine” (ιπτάμενο υποβρύχιο). Στην ουσία το όλο εγχείρημα θα ήταν ένα αεροπλάνο που δεν θα κατασκευαζόταν τμηματικά, για να μην υπάρξουν διαρροές κατά την πρόσκρουση με το υγρό στοιχείο, αλλά θα ήταν συμπαγές. Στον αέρα θα μπορούσε να πιάσει τους 100 κόμβους, ενώ στο νερό μόλις 3 κόμβους.


Το ιπτάμενο υποβρύχιο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον εχθρικών πλοίων. Υποθετικά θα έβρισκε το εχθρικό πλοίο, θα έμενε μακριά από την ζώνη πυρός του, και θα βυθιζόταν για να του επιτεθεί με τορπίλες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς για ένα τέτοιο επαναστατικό έργο, το 1938 αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί σταδιακά το εγχείρημα, μιας και δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο κάτω από το νερό. Κάτι η μειωμένη ταχύτητα, κάτι τα φτερά που θα έκαναν τους γρήγορους ελιγμούς απαγορευτικούς, θα έδιναν την δυνατότητα στα πιο γρήγορα πλοία να αλλάζουν ρότα και να απομακρύνονται.


Στην πραγματικότητα, το έργο ακυρώθηκε λόγω της υψηλής πολυπλοκότητας και στην έλλειψη ρεαλιστικής υλοποίησης.


© all weird stories | Powered by: Blogger |