6 Ιανουαρίου 2015

Ρομπότ μαθαίνει να μαγειρεύει παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube

Από ότι φαίνεται οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι πλέων που μπορούν να αποκτήσουν μαγειρικές ικανότητες παρακολουθώντας online βίντεο.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει διδάξει δεξιότητες σε ρομπότ μαγειρέματος μόνο δείχνοντάς τους βίντεο στο You Tube, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο στον αγώνα για τη δημιουργία ρομπότ αυτό-μάθησης.

Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει μεγάλα βήματα την τελευταία δεκαετία, όμως οι επιστήμονες ακόμα ‘παλεύουν’ στο να τα κάνουν να μπορούν να διδάσκονται πράγματα εύκολα από τον άνθρωπο. Κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τους τέλειους βοηθούς.

“Η ικανότητα να μαθαίνουν απευθείας από τον άνθρωπο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων”, έγραψαν οι ερευνητές σε ένα έγγραφο που θα παρουσιαστεί στο 29ο ΑΑΑΙ Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης αργότερα αυτό το έτος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία γνωστή ως “βαθιά μάθηση”, η οποία, πολύ απλά μετατρέπει τα δεδομένα σε εντολές που μπορεί να προγραμματίσει το ρομπότ. Τα δεδομένα στην περίπτωση αυτή ήταν 88 βίντεο μαγειρικής στο You Tube, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα ρομπότ να μάθουν, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μεταβλητές, όπως η αλλαγή του υπόβαθρου και οι διαφορετικοί παρουσιαστές.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες όμως, το ρομπότ ήταν σε θέση όχι μόνο να αναγνωρίσει αντικείμενα στα βίντεο, αλλά και να προβλέψει την επόμενη κίνηση του κάθε παρουσιαστεί σε αυτά.


πηγή: sciencealert

Check out my podcast

© all weird stories | Powered by: Blogger |