11 Οκτωβρίου 2016

Οι νέες μπίρες από τη Φολέγανδρο, τη Σαμοθράκη και το Γκάζι προκαλούν το ενδιαφέρον με τα brand names που επέλεξαν - και όχι μόνο
Η Κατσίκα, ο Φονιάς και η Κουκουβάγια!
Τι σχέση μπορεί να έχει μια Κατσίκα, ένας Φονιάς και μια Κουκουβάγια που ομιλεί απταίστως την αγγλική γλώσσα, αν και γέννημα θρέμμα Αθηναία; Όσο και αν φαίνεται -προς στιγμή- παράδοξο υπάρχει ένα κοινό νήμα σύνδεσης μεταξύ τους. Η Κατσίκα, ο Φονιάς και η Noctua (αγγλιστί, η Κουκουβάγια) αποτελούν εμπορικές ονομασίες προϊόντων μικρών ζυθοποιείων από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Κατσίκα μας έρχεται από τις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα από το μικρό νησί της Φολεγάνδρου - αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει αρχίσει στο νησί η Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου. Ο Φονιάς αντλεί την καταγωγή και την έμπνευση του από τη Σαμοθράκη και τη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης και η ονομασία του παραπέμπει στις φυσικές ομορφιές του νησιού του Βορείου Αιγαίου. «Μία μπίρα φρέσκια και δυναμική όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης και χείμαρρος του νησιού, ο Φονιάς», σύμφωνα με το προσεγμένο site της μικροζυθοποιίας.

Τέλος, η Noctua γεννήθηκε και μεγαλώνει στο Γκάζι και είναι μια από τις ελάχιστες μπίρες του αστικού χώρου. Τέσσερις φίλοι έφτιαξαν το μικροζυθοποιείο τους και του έδωσαν την επωνυμία Athens Noctua Microbrewery. Στις 3 Οκτωβρίου διαβάζω μια ανάρτηση στη σελίδα της μικροζυθοποιίας στο Facebook: «Από σήμερα η μπίρα μας διαθέσιμη σε tap και στο μπαρ καφενείο 4 Νάνοι στην Πανόρμου... Cheers!». Όπως και τη συνέχεια: «Από το πρώτο μικροζυθοποιείο της Αθήνας, Noctua Brewery Athens, μας έρχεται το πρώτο guest βαρελάκι για τη φετινή σεζόν που ακούει στο όνομα head twister pale ale και θα είναι από σήμερα στην παρέα μας και για λίγες ακόμα μέρες».

Πάλι στο Facebook βρήκα τις πρώτες φωτογραφίες για τις δύο μπίρες που φτιάχνει η Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου. Φωτογραφίες με τα μπουκάλια με την κατσίκα ως σήμα κατατεθέν -μια Pilsner και μια Pale Ale- στα ανηφορικά σοκάκια ή στις παραλίες του νησιού αναρτήθηκαν στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Τέλος, η ιστορία του Φονιά έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς ο δημιουργός του είναι ένα πρόσωπο γνωστό στον χώρο της αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής. Στο site της μικρής ζυθοποιίας της Σαμοθράκης διαβάζουμε: «Όλα ξεκίνησαν το 1981 όταν ο τότε ερασιτέχνης ζυθοποιός Θανάσης Αποστολάκος άνοιξε στην Αθήνα το μπαρ Γρανάζι, επεκτείνοντας έτσι τους ζυθογευστικούς του ορίζοντες σε ευρωπαϊκές μπίρες. Αργότερα, το πάθος και το μεράκι για την μπίρα τον οδήγησε στο home brewing/οικιακή ζυθοποίηση.

Έτσι, το πάθος και η αγάπη του για την απόλαυση και την παραγωγή μπίρας μεταδόθηκε και στην υπόλοιπη οικογένεια. Χρόνια μετά, στο νησί που η οικογένεια αγάπησε, τη Σαμοθράκη, το όνειρο για παρασκευή υψηλής ποιότητας φρέσκιας μπίρας, με κύριο συστατικό το νερό του νησιού, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, πήρε σάρκα και οστά. Η εταιρεία μικροζυθοποιίας δημιουργήθηκε με μετόχους που έχουν το ίδιο πάθος για δημιουργία, και έτσι η ιδέα απογειώθηκε. Το 2016 μετά από τρία χρόνια αγωνίας και σκληρής δουλειάς, η πρώτη μπίρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, γεννήθηκε στο ακριτικό αυτό νησί, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου.
πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |