19 Οκτωβρίου 2017


Δεκαετίες είχε κάποιος να συναντήσει τέτοιο ζώο στα Λευκά Όρη όπου είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

Μια σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε σπάνιος γάτος που εντοπίστηκε στην Κρήτη, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το θρυλικό αγριόγατο «φουρόγατο» που ζούσε στα Λεύκα Όρη και έχει εδώ και χρόνια εξαφανιστεί ως είδος.

Οι κτηνίατροι, υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μέτρησαν τις διαστάσεις του ζώου, τα μέλη του, ενώ διενέργησαν και αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι του.

Όλα συντείνουν ότι πρόκειται για κάτι σχετικά διαφορετικό από ένα κοινό γάτο, ενώ ελήφθη και δείγμα αίματος, ώστε να συνεχιστούν πλέον οι εξετάσεις σε επίπεδο εργαστηρίου, προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα του DNA.

Ο «φρουρόγατος» πρόκειται να απελευθερωθεί σήμερα, στο φυσικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο.

Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη.

Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |