12 Ιανουαρίου 2018


Φωτογραφίες από ένα σπάνιο είδος ενός μικρού μαύρου σκυλόψαρου που ζει στον Ειρηνικό Ωκεανό, από ένα πρόσφατο αλίευμα στην Ταϊβάν, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τα σκυλόψαρα “Trigonognathus kabeyai” είναι κάπως τρομακτικά στην όψη, όμως είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ζουν σε βαθιά νερά και μάλλον έχουν μικρό πληθυσμό.

Ανακαλύφθηκαν το 1986 και έκτοτε εμφανίζονται περιστασιακά στα δίχτυα ψαράδων. Επειδή τα συναντάμε πολύ σπάνια, δεν γνωρίζουμε πολλά γι 'αυτά, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν κάποιες πληροφορίες για την ταξινόμησή τους.


Ανήκουν στην οικογένεια των καρχαριοειδών και έχουν μέγιστο μάκρος περίπου 54 εκατοστά. Εμφανίζονται εντελώς μαύρα, ενώ στην κάτω πλευρά τους διαθέτουν φωτοφόρα κύτταρα που παράγουν φως για να προσελκύουν συντρόφους, ή τα θύματα τους. Ζουν στα 270 με 360 μέτρα.


Όσες φορές έχουν αλιευτεί από ψαράδες έχει συμβεί τη νύχτα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κολυμπούν σε πιο μικρά βάθη μετά το ηλιοβασίλεμα για να τραφούν, και μετά επιστρέφουν βαθύτερα.

Διαθέτουν δόντια που μοιάζουν με βελόνες, και στενά, τριγωνικά, επεκτάσιμα σιαγόνια που τους επιτρέπουν με μια μικρή εκτίναξη να αρπάζουν τα θηράματα πιο εύκολα.


Τρέφονται με οστεώδη ψάρια και καρκινοειδή, ενώ με βάση τα μερικώς αφομοιωμένα απομεινάρια που έχουν βρεθεί στα στομάχια τους, πιθανώς να καταπίνουν τα θηράματα τους ολόκληρα.

Από τα πέντε που πιάστηκαν στην Ταϊβάν τα τέσσερα ανασύρθηκαν νεκρά ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τους ερευνητές να κρατήσουν το τελευταίο ζωντανό για περισσότερες μελέτες.


πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |