28 Σεπτεμβρίου 2018


Το πρώτο βίντεο από τον αστεροειδή Ryugu έστειλαν τα δύο ιαπωνικά «ρόβερ» που εξερευνούν την επιφάνειά του ώστε να αντλήσουν στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

Τις εικόνες μαζί με νέες φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA) λίγες μέρες μετά την αποκόλληση από το «μητρικό», μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Hayabusa2 των δύο ρόβερ Minervα, και την προσεδάφισή τους στον αστεροειδή, που απέχει τώρα περίοπυ 322.570.000 χλμ. από τη Γη.

Στο σύντομο βίντεο διακρίνονται βράχια υπό το εκτυφλωτικό φως του ήλιου με φόντο τον κατασκότεινο ουρανό.

Tα δύο ιαπωνικά ρόβερ μπορούν να κάνουν άλματα έως και 15 μέτρα ύψος στην επιφάνεια του Ryugu (Φωτογραφία: JAXA/AP)

Χάρη στην ιδιαίτερα χαμηλή βαρύτητα του αστεροειδούς τα δύο ρομπτικά ρόβερ μπορούν να κάνουν άλματα ύψους έως και 15 μέτρων και να αιωρούνται έως και 15 λεπτά πάνω από τη βραχώδη επιφάνεια του Ryugu.


Tον επόμενο μήνα το Hayabusa2 θα στείλει μια συσκευή που θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο βάρους δύο κιλών για να ανοίξει στην επιφάνεια του αστεροειδούς έναν κρατήρα, ώστε να συλλεγούν «παρθένα» δείγματα, που δεν έχουν επηρεαστεί από την κοσμική ακτινοβολία και τους ανέμους κι ίσως δώσουν στοιχεία για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.


Τo Hayabusa2 ξεκίνησε την αποστολή του τον Δεκέμβριο του 2014, προσέγγισε τον περασμένο Ιούνιο τον αστεροειδή και αναμένεται να επιστρέψει στη Γη με τα δείγματα που θα έχει συλλέξει το 2020.πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |