18 Οκτωβρίου 2018


To Σουγκορέν είναι ένα χωριό στη δυτική Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή του Μαρμαρά. Οι κάτοικοι είναι φυσικά μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και τα τελευταία 37 χρόνια προσεύχονται στο τζαμί που χτίστηκε στο χωρίο τους το 1981.

Πριν από ένα χρόνο, διορίστηκε νέος ιμάμη ο οποίος σύντομα αντιλήφθηκε πως κυκλοφορούσε μια αξιοπερίεργη φήμη. Σύμφωνα με αυτή, οι πιστοί του χωρίου προσεύχονταν λάθος.

Αυτό το λάθος μάλιστα κρατάει 37 χρόνια και αφορά την κατεύθυνση των πιστών κατά την ώρα της προσευχής. Σύμφωνα με το Κοράνι οι μουσουλμάνοι πρέπει να προσεύχονται πέντε φορές τη μέρα και θα πρέπει πάντα να είναι στραμμένοι προς τη Μέκκα, τον ένα από τους δύο πιο ιερούς τόπους για το Ισλάμ.

Ο νέος ιμάμης λοιπόν, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Demirören, απευθύνθηκε στο μουφτή της επαρχίας Γιάλοβα-όπου ανήκει το χωριό- ζητώντας του να ενημερωθεί εάν πράγματι οι πιστοί στο Σουγκορέν προσεύχονται λάθος.


Ο μουφτής έστειλε στην περιοχή μια ομάδα ειδικών οι οποίοι διαπίστωσαν πως κατά την ανέγερση του τζαμιού είχε τοποθετηθεί λάθος το μιχράμπ. Το μιχράμπ είναι η ημικυκλική εσοχή που υπάρχει στο τείχος του τεμένους το οποίο και υποδεικνύει την κίμπλα που είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα στην Μέκκα. Το τείχος στον οποίο βρίσκεται το μιχράμπ ονομάζεται ο τείχος της κίμπλα.

Μετά την διαπίστωση του λάθους έπρεπε φυσικά να βρεθεί και μια λύση. Η μία ήταν να γκρεμιστεί μέρος του τζαμιού, αλλά απορρίφθηκε.

Οι υπεύθυνοι επέλεξαν μια πιο ανέξοδη λύση και τοποθέτησαν λευκές λωρίδες στο χαλί που υπάρχει εκτός του τεμένους να υποδεικνύουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στρέφονται οι πιστοί κατά την προσευχή.


πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |