4 Οκτωβρίου 2014

Το “Aquaman crystal” θα μπορεί να δώσει στον άνθρωπο την δυνατότητα να αναπνεύσει υποβρύχια

Ακούγεται σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας; Κρύσταλλοι που απορροφούν το οξυγόνο και σας επιτρέπουν να αναπνέετε κάτω από το νερό; Και όμως επιστήμονες στη Δανία έχουν αναπτύξει μια κρυσταλλική ουσία τόσο ισχυρή που μπορεί να δεσμεύσει και να απορροφήσει όλο το οξυγόνο σε ένα δωμάτιο.

Το οξυγόνο που μπορούν η κρύσταλλοι αυτοί να απορροφήσουν από τον αέρα ή το νερό - μπορεί στη συνέχεια να απελευθερωθεί, όταν και όπου απαιτείται με την χρήση μίας μικρής ποσότητας θερμότητας. Ο καθηγητής Christine McKenzie στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας αναφέρει πως το επίτευγμα τους μπορεί να έχει ευρύτατη χρήση. Ο άμεσος στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα αναπνοής, ώστε να μην χρειάζεται να περνούν την ζωή τους δίπλα από μια μπουκάλα οξυγόνου.

Στο μέλλον όμως η χρήση των κρυστάλλων μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να κολυμπάμε για ώρες η και μέρες κάτω από το νερό, χωρίς απολύτως καμία μηχανική υποστήριξη. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Οι κρύσταλλοι έχουν μια σπογγώδη μορφή, ενώ το ‘κλειδί’ που επιτρέπει την απορρόφηση οξυγόνου είναι το κοβάλτιο. Από την φύση οι οργανισμοί χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες μετάλλων που είναι απαραίτητες για την απορρόφηση του οξυγόνου, έτσι στην πραγματικότητα δεν είναι εντελώς εκπληκτικό το αποτέλεσμα με το κοβάλτιο. Για παράδειγμα οι άνθρωποι και πολλά άλλα είδη χρησιμοποιούν σίδηρο, ενώ τα άλλα ζώα, όπως τα καβούρια και οι αράχνες, χρησιμοποιούν χαλκό.

Όταν η ουσία είναι γεμάτη από οξυγόνο, είναι συγκρίσιμη με μία δεξαμενή οξυγόνου, αλλά πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη.

Η ουσία έχει σχεδιαστεί και συντεθεί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Μερικές από τις μετρήσεις έχουν γίνει με ειδικό εξοπλισμό από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, της Αυστραλίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.πηγή: telegraph

Check out my podcast

© all weird stories | Powered by: Blogger |