11 Οκτωβρίου 2014

Βλέπει για πρώτη φορά χάρις το βιονικό μάτι

Ο Larry Hester είναι το έβδομο άτομο στις ΗΠΑ που έλαβε το Argus II το λεγόμενο βιονικό μάτι – μια προσθετική συσκευή αμφιβληστροειδούς. Αυτή του επιτρέπει να δει για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια.

Καθώς τα φώτα χαμήλωναν στην αίθουσα εξετάσεων, ο Larry Hester με σταθερό βλέμμα προς τα εμπρός περίμενε νευρικά. Ο Paul Hahn, χειρουργός του αμφιβληστροειδούς στο Duke Eye Center, μετράει αντίστροφα έως ότου πατήσει το κουμπί, ενεργοποιώντας το πρόσφατα εμφυτευμένο βιονικό μάτι του.

Ο Hester αναφώνησε ξαφνιασμένος… “Ναι! Βλέπω φως! Ω θεέ μου!”. Τριάντα χρόνια μετά την τύφλωση του, βλέπει ξανά. Ο 66χρονος, διαγνώστηκε με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, όταν πάτησε τα τριάντα του χρόνια. Εκείνη την εποχή, η εκφυλιστική ασθένεια που θα στερήσει την όρασή του ήταν ελάχιστα κατανοητή, και δεν υπήρχαν γνωστές θεραπείες.

Όμως, στα χρόνια που μεσολάβησαν, υπήρξε πρόοδος. Την 1 του Οκτώβρη του 2014, ο Hester έγινε το έβδομο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες που απέκτησε το λεγόμενο βιονικό μάτι που ενεργοποιείται ως ένα οπτικό βοήθημα για να στείλει φωτεινά σήματα στον εγκέφαλό του.

Η συσκευή ενσωματώνει τεχνολογία που αρχικά αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Duke Eye Center, όπου και εξελίχτηκε περαιτέρω. Διατίθενται στο εμπόριο από την εταιρεία Second Sight Medical Products. Χρησιμοποιώντας την ασύρματη τεχνολογία, ένας αισθητήρας εμφυτεύεται στο μάτι για να πάρει φωτεινά σήματα που αποστέλλονται από μια κάμερα τοποθετημένη σε ειδικά γυαλιά. Ο Hahn εμφύτευσε τους αισθητήρες στις 10 Σεπτεμβρίου, και ενεργοποιείσαι τη συσκευή τρεις εβδομάδες αργότερα, προσφέροντας τεράστια χαρά στον Hester και την οικογένειά του.

Ο Hahn προειδοποίησε ότι η συσκευή δεν θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική όραση, αλλά αντ 'αυτού παρέχει ένα οπτικό βοήθημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Hester να διακρίνει μια πόρτα από έναν τοίχο, ή μια διάβαση πεζών ζωγραφισμένη σε ένα δρόμο. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο την Δευτέρα ο Hester περιγράφει πως πλέων ‘βλέπει’ τα αξιοθέατα που είχε καιρό να δει και ‘ξυπνάει’ μνήμες από το παρελθόν.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να επισκέπτεται το Duke Eye Center τακτικά για πρόσθετη εκπαίδευση, για να μαθαίνει να διακρίνει σχήματα και αντικείμενα από τις λάμψεις που παράγονται από τη συσκευή. Είπε ότι είναι πρόθυμος να παράσχει στους ερευνητές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την τεχνολογία, έτσι ώστε η επόμενη γενιά των ασθενών να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο από την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια.Check out my podcast

© all weird stories | Powered by: Blogger |