21 Νοεμβρίου 2014

Το μεγαλύτερο είδος καβουριού στον κόσμο

Το ‘coconut crab – το καβούρι της καρύδας’ ή επιστημονικά ‘Birgus latro’, με βάρος έως 4,1 κιλά και με μήκος που φτάνει το 1 μέτρο από το ένα πόδι στο άλλο, είναι μακράν το μεγαλύτερο αρθρόποδο στον κόσμο.

Το βρίσκουμε σε νησιά πέρα από τον Ινδικό Ωκεανό, και σε μέρη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως τα νησιά Gambier. Έχει εξαφανιστεί από τις περισσότερες περιοχές με σημαντικό ανθρώπινο πληθυσμό, όπως την Αυστραλία και την Μαδαγασκάρη.

Όπως όλα τα καβούρια έτσι και αυτά χρησιμοποιούν μεγάλα όστρακα για καβούκια που αποτελούν το καταφύγιο τους όσο είναι μικρά. Όταν ενηλικιωθούν ο οργανισμός τους αναπτύσσει έναν εξωσκελετό και σταματούν να κουβαλάνε όστρακα (άλλωστε δεν θα έβρισκαν λόγω μεγέθους).

Τα καβούρια αυτά δεν διαθέτουν βράγχια για την αναπνοή, αλλά ‘βραγχιοστεγείς πνεύμονες’, έτσι δεν μπορούν να κολυμπήσουν, και θα πνιγούν εάν βυθιστούν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουν αναπτύξει μια οξεία αίσθηση της όσφρησης, η οποία συγκλίνει με αυτήν των εντόμων, και την χρησιμοποιούν για να βρουν τις πιθανές πηγές τροφίμων.

Το ζευγάρωμα γίνετε στην ξηρά, αλλά τα θηλυκά μεταναστεύουν στη θάλασσα για να απελευθερώσουν τα γονιμοποιημένα αυγά τους για να εκκολαφθούν. Οι προνύμφες παρασύρονται για 3 με 4 εβδομάδες, πριν εγκατασταθούν στον βυθό έως την ημέρα που θα εκκολαφτούν.

Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται μετά από περίπου 5 χρόνια, και η συνολική διάρκεια ζωής μπορεί να είναι πάνω από 60 χρόνια.

Τα ενήλικα τρέφονται με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και την ψίχα από πεσμένα δέντρα, αλλά θα φάνε και ψοφίμια και άλλες οργανικές ύλες ευκαιριακά. Το είδος συνδέεται με την καρύδα, εξού και το όνομα του, και έχει αναφερθεί ευρέως για την ικανότητα του να αναρριχάται στα δέντρα, για να κόψει τον αγαπημένο του καρπό.

Τα καβούρια αυτά θηρεύονται από τους ανθρώπους ανεξέλεγκτα, και υπόκεινται σε νομική προστασία μιας και τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση.
Check out my podcast

© all weird stories | Powered by: Blogger |