10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα πρώτα καλλιστεία με κριτές ρομπότ μόλις έγιναν - Και τα αποτελέσματα δεν άρεσαν καθόλου
Ανάμεικτες εντυπώσεις προκάλεσε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ομορφιάς με κριτές ρομπότ, καθώς τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια κραυγαλέα ομοιότητα ανάμεσα στις νικήτριες.

Οι κριτές – μηχανήματα της εταιρείας εφαρμογής νέων τεχνολογιών Beauty.ai είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε σχεδόν 6.000 ανθρώπους από περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίοι υπέβαλαν φωτογραφίες με την ελπίδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη, με την υποστήριξη περίπλοκων αλγορίθμων, θα έκρινε αν τα πρόσωπά τους προσιδιάζουν σε αυτό που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «ανθρώπινη ομορφιά».

Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι διαγωνιζόμενοι ήταν να τραβήξουν μία φωτογραφία χωρίς μακιγιάζ, γυαλιά ή μούσια και να κατεβάσουν το αντίστοιχο app προκειμένου να γίνουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που η ομορφιά τους θα κριθεί από μηχανή.

Όταν ωστόσο βγήκαν τα αποτελέσματα, οι εμπνευστές του διαγωνισμού διαπίστωσαν με έκπληξη ότι, πέρα από παράγοντες όπως η συμμετρία του προσώπου ή οι ρυτίδες, δεν ήταν οι μόνοι τέθηκαν υπόψη. Υπήρχε μια εξόφθαλμη ομοιότητα που συνέδεε μεταξύ τους τους νικητές: στα ρομπότ δεν άρεσαν οι διαγωνιζόμενοι με σκούρο δέρμα.

Από τους 44 νικητές, σχεδόν όλοι ήταν λευκοί, ελάχιστοι ήταν από την Ασία, και μόλις αφρικανικής καταγωγής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, παρόλο που η πλειοψηφία των διαγωνιζομένων ήταν λευκοί, πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από την Αφρική, την Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας υπέβαλαν συμμετοχή.
Τα αποτελέσματα πυροδότησαν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι μπορούν να διαιωνίζουν προκαταλήψεις, οδηγώντας σε εσφαλμένες ή και προσβλητικές αποφάσεις.

πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |