25 Αυγούστου 2017


Οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου το οποίο θα μας διώξει τις ανησυχίες για τυχόν προβλήματα υγείας λόγο της καθιστικής ζωής και της κακής διατροφής - και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να κουνηθούμε από τον καναπέ του σπιτιού μας.

Ερευνητές έχουν από καιρό αναρωτηθεί για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός χαπιού που θα μπορούσε να δώσει σε ένα άτομο όλα τα οφέλη της άσκησης, χωρίς στην πραγματικότητα να ασκείτε. Τώρα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκετε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός θαυματουργού τέτοιου χαπιού.

Μιλώντας στην Daily Record, ο καθηγητής David Beech από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Ιατρικής του Λιντς, δήλωσε: “Είναι δυνατόν μια μέρα να έχουμε ένα χάπι άσκησης ... Αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαμε να το έχουμε ακόμα και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ίσος και πιο γρήγορα με περαιτέρω χρηματοδότηση.”

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα του καθηγητή εξέτασε την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην κυκλοφορία του αίματος, διαπιστώνοντας ότι όταν ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, το αίμα ενός ατόμου ρέει στους σκελετικούς μύες και τον εγκέφαλο και αγνοεί τα εσωτερικά όργανα όπως είναι τα έντερα. Οι αρτηρίες στενεύουν επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκαλώντας αυξημένη πίεση στην αρτηριακή επένδυση.

Στη συνέχεια η ομάδα εντόπισε το Piezo1, μια πρωτεΐνη που πιστεύει ότι διέπει την ανταπόκριση του σώματος στην άσκηση και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των πιο ασθματικών ασθενειών στον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας το Piezo1, ο Beech ανέπτυξε το πειραματικό μόριο Yoda1, μια ένωση που, όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια, αύξησε την ροή αίματος στην αρτηριακή επένδυση με τον ίδιο τρόπο όπως και η άσκηση.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να ξεκινήσει περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια και σύντομα ελπίζουν και σε ανθρώπους με μεταβολικά σύνδρομα όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όπως φαίνεται η ημέρα που θα ήμαστε αραχτοί στην πολυθρόνα “λιώνοντας” από την γυμναστική δεν είναι μακριά.


πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |