30 Αυγούστου 2017

Τα χρυσόψαρα το “ρίχνουν στο αλκοόλ” για να βγάλουν τον παγωμένο χειμώνα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα χρυσόψαρα μπορούν να βρεθούν με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους πολύ πάνω από το νόμιμο όριο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Μπορεί να ακούγετε παράξενο και απίστευτο όμως εδώ και χρόνια οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει πως τα χρυσόψαρα παράγουν αλκοόλ κατά την διάρκεια του χειμώνα για να επιβιώσουν όταν παγιδευτούν κάτω από τις παγωμένες επιφάνειες των λιμνών, όμως δεν μπορούσαν να βρουν το πως το κάνουν.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σπονδυλωτά που πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς οξυγόνο, τα χρυσόψαρα και οι άγριοι συγγενείς τους οι κυπρίνοι μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε νερό χωρίς οξυγόνο.

Από βιολογικής πλευράς, τα ψάρια μετατρέπουν το αναερόβιο γαλακτικό οξύ τους σε αιθανόλη που διαχέεται από τα βράγχια τους στο νερό.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όσλο και του Λίβερπουλ ανακάλυψαν τον ασυνήθιστο μοριακό μηχανισμό πίσω από αυτή τη μοναδική ικανότητα.

Ο Δρ Michael Berenbrink, ένας εξελικτικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα αυτών των ψαριών μπορεί να ξεπεράσει το όριο κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου τους μέσα σε άνυδρες από οξυγόνο λίμνες που καλύπτονται από πάγο για αρκετούς μήνες στο βορειοευρωπαϊκό βιότοπό τους, οι συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα τους μπορεί να φτάσει πάνω από 50mg ανά 100ml, δήλωσε ο Dr Berenbrink.

Με τόσο αλκοόλ στο αίμα τους δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι τα χρυσόψαρα είναι αναμφισβήτητα από τα πιο ανθεκτικά κατοικίδια ζώα.


πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |