7 Σεπτεμβρίου 2017

Συσκευή "στυλό" μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο σε 10 δευτερόλεπτα

Το MasSpec Pen θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μέθοδο ανάλυσης κατεψυγμένου δήγματος για την εύρεση καρκινικού του ιστού - η οποία είναι αργή και αναξιόπιστη.

Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει μια συσκευή στο μέγεθος μιας πένας που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε λίγα δευτερόλεπτα, βοηθώντας τους χειρουργούς να απομακρύνουν "κάθε τελευταίο ίχνος" της νόσου.

Η συσκευή είναι ικανή να εντοπίζει καρκινικά κύτταρα 150 φορές ταχύτερα από τις συμβατικές τεχνολογίες και ήταν 96% ακριβής στις δοκιμές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας λένε ότι το MasSpec Pen μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς να προσδιορίσουν ποιο ιστό θα πρέπει να αφαιρέσουν και ποιο να διατηρήσουν, για να βοηθηθεί η αποκατάσταση των ασθενών.

Η δόκτορ Livia Schiavinato Eberlin, η οποίος σχεδίασε τη μελέτη, δήλωσε: “Αν μιλήσετε με ασθενείς με καρκίνο μετά από χειρουργική επέμβαση, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πει κανείς είναι ότι ελπίζει ότι ο χειρουργός έβγαλε όλο τον καρκίνο”.

“Ραγίζουν καρδιές όταν δεν συμβαίνει αυτό, όμως η τεχνολογία μας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες οι χειρουργοί να αφαιρούν πραγματικά και το τελευταίο ίχνος καρκίνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης”.

Το στυλό MasS Spec λειτουργεί με την απελευθέρωση ενός μικροσκοπικού σταγονιδίου νερού πάνω στον ιστό στόχο, απορροφώντας τις χημικές ουσίες μέσα στα κύτταρα.

Αυτό το σταγονίδιο αναλύεται έπειτα από ένα όργανο που ονομάζεται φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να αναλύσει χιλιάδες μόρια και να παραδώσει γρήγορα τα αποτελέσματα σε γιατρούς στην οθόνη υπολογιστή.

Επί του παρόντος, η διάκριση μεταξύ καρκινικών και φυσιολογικών ιστών περιλαμβάνει μια αργή και αναξιόπιστη διαδικασία που ονομάζεται ανάλυση παγωμένης τομής.

Μπορεί να είναι επικίνδυνη διαδικασία γιατί αν ένας χειρούργος δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει αρκετό από τον καρκινικό ιστό, μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη όγκων, αλλά και η απομάκρυνση πάρα πολύ υγιούς ιστού μπορεί επίσης να έχει επιζήμια αποτελέσματα.

Αυτά μπορεί να είναι οδυνηρά και να προκαλούν νευρική βλάβη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ενώ οι ασθενείς με θυρεοειδή θα μπορούσαν να χάσουν την ικανότητά τους να μιλούν.

Ο James Suliburk, επικεφαλής της ενδοκρινικής χειρουργικής στο Baylor College of Medicine, δήλωσε: “Ο στόχος μας είναι κάθε φορά να μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή μια ακριβέστερη χειρουργική επέμβαση, μια ταχύτερη χειρουργική επέμβαση ή μια ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση”.

"Αυτή η τεχνολογία κάνει και τα τρία. Μας επιτρέπει να είμαστε πολύ ακριβέστεροι σε ότι αφαιρούμε και σε ότι αφήνουμε πίσω μας".

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και η ομάδα ελπίζει να ξεκινήσει τη δοκιμή της συσκευής σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων το επόμενο έτος.πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |