24 Μαΐου 2018


Η επιστημονική ονομασία τους είναι Diversibipalium multilineatum και εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αυτοί οι περιπλανώμενοι εισβολείς έχουν διεισδύσει μυστικά στα γαλλικά οικοσυστήματα και ασχολούνται με μικρά πλάσματα που κατοικούν στο έδαφος.


Οι εισβολείς αυτοί μοιάζουν με γαιοσκώληκες που έχουν κυριολεκτικά πλακωθεί στα στεροειδή. Έχουν μυώδη πολύχρωμα σώματα που μπορεί να φτάσουν και τα 50 εκατοστά, ενώ το κεφάλι τους μοιάζει με το κεφάλι του σφυροκέφαλου καρχαρία σε μικρότερη κλίμακα. Καταλαμβάνουν το οικοσύστημα στο οποίο έχουν εισβάλει, και τρέφονται με γαιοσκώληκες και άλλα ασπόνδυλα που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Αν και έχουν εντοπιστεί από το 1999 στα γαλλικά εδάφη, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που γίνετε για να ερευνήσουν την έκταση της εισβολής τους και να αναρωτηθούν τι μπορεί να σημαίνει για τα οικοσυστήματα.


Ο καθηγητής Jean-Lou Justine, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, έχει μελετήσει το συγκεκριμένο σκώληκα και αναφέρει πως συνήθως τον συναντάμε στις θερμές περιοχές της Ασίας. Στην Ευρώπη έφτασε ως λαθρεπιβάτης σε σάκους από εισαγόμενο χώμα αλλά και σε γλάστρες μεταφοράς φυτών.


Το πιο συναρπαστικό όμως στα Diversibipalium multilineatum είναι πως διαθέτουν την εκπληκτική δυνατότητα να αναγεννιούνται από τα ακρωτηριασμένα κομμάτια τους, ακόμα και αν ένα κομμάτι αντιπροσωπεύει μόλις το 1/300 του σώματος του σκουληκιού.


Τα περίεργα σε αυτό το ζώο δεν σταματάνε εδώ όμως. Η αναπαραγωγή του γίνετε ασεξουαλικά. Η ασεξουαλική αναπαραγωγή είναι ένας τύπος αναπαραγωγής από τον οποίο προέρχονται οι απόγονοι από έναν μόνο οργανισμό και κληρονομούν μόνο τα γονίδια αυτού του γονέα. Η αναπαραγωγή αυτή είναι η πρωταρχική μορφή αναπαραγωγής για μονοκύτταρους οργανισμούς όπως οι αρχαιές και τα βακτηρίδια.


Η πολύ εύκολη αναπαραγωγή αλλά και η απουσία αρπακτικών που θα τραφούν με αυτό το είδος, μιας και για την άμυνα τους το δέρμα τους παράγει μια χημική ουσία που τους δίνει μια πολύ δυσάρεστη γεύση αλλά και οσμή, είναι ο λόγος για τον οποίο τα τεράστια αυτά σκουλήκια έχουν κάνει μια πολύ επιτυχημένη εισβολή στην Ευρώπη.πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |