18 Μαΐου 2018


Ένα σπάνιο και συναρπαστικό είδος κάκτου που δεν είναι μόνο ικανό να κλωνοποιηθεί για να επιβιώσει, αλλά μπορεί και να αποκολληθεί από το έδαφος για να μετακινηθεί στην έρημο με την πάροδο του χρόνου.

Η επιστημονική του ονομασία είναι “Stenocereus eruca”. Αυτό το ασυνήθιστο είδος κάκτων είναι ενδημικό και το συναντάμε στα βορειοδυτικά του Μεξικού στην πολιτεία Baja California Sur, και είναι ο μόνος γνωστός κινούμενος κάκτος στον κόσμο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη κάκτων, τα οποία κατά κανόνα αναπτύσσονται κατακόρυφα προς τον ουρανό, αυτός βρίσκεται στο έδαφος μόνο με ελαφρώς ανυψωμένο το ένα του άκρο.


Στο δροσερό θαλάσσιο κλίμα της περιοχής, οι κάκτοι αυτοί μπορούν να αναπτυχθούν με ρυθμό έως και ενάμιση μέτρο το χρόνο, σχηματίζοντας μεγάλες, μερικές φορές αδιαπέραστες αποικίες ακανθών στελεχών. Όταν όμως μεταμοσχευθούν σε πιο ξηρά κλίματα ο ρυθμός ανάπτυξής τους πέφτει στο ενάμιση μέτρο ανά δεκαετία.

Καθώς αναπτύσσεται παράλληλα με το έδαφος, αρχίζει να βγάζει ρίζες στο άλλο άκρο του και να σταθεροποιείτε. Όταν στερεωθεί σταθερά στο αμμώδες έδαφος, το παλιό σώμα του πεθαίνει. Οι ρίζες από το σημείο που είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη του αρχίζουν να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το νέο στέλεχος να αναπτυχθεί. Κατά κάποιο τρόπο, ο κάκτος πρέπει να πεθάνει για να επιβιώσει.

Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά φυτά στον κόσμο, όμως αυτήν την στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπο με την εξαφάνιση. Λόγω της σπανιότητάς του, πολλοί πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τα προσθέσουν στους ιδιωτικούς κήπους τους. Λέγετε πως ένα τέτοιο φυτό μπορεί να φτάσει να πουληθεί ακόμα και 4 με 5 χιλιάδες δολάρια στην μαύρη αγορά.πηγή

© all weird stories | Powered by: Blogger |